Henkies blog!



31 december - Oliebollen
Nou ja, sneeuwballen: een recept dat meer op soezendeeg lijkt. Tijdens het bakken knappen de bollen steeds open en naderhand zijn ze erg luchtig (zie ook het filmpje). Dus niet zo zwaar als de gemiddelde oliebol, maar helaas wel zo luchtig dat je ze lekker met de slagroomspuit vol met slagroom kunt spuiten. Niet meer zo luchtig, maar wel erg lekker... Volgend jaar maar weer fitnessen om dat eraf te krijgen...







31 december - Ik ben er klaar voor...




30 december - Klussen klussen klussen
Valt me mee en tegen: het stucen met rotband levert een redelijk vlakke muur op, maar het schiet nog niet zo hard op. Morgen moet ik oliebollen bakken, dus dan gaan we pas in het nieuwe jaar weer verder...





29 december - Wat eten we vandaag
Zelfgemaakte pasta. Ravioli gevuld met zalm, dille en creme fraiche, met een romig sausje met ui, dragon, kardemom, slagroom en cognac. Daarnaast gefrituurde courgette in beslag.





28 december - Klussen klussen klussen
Van dat ondankbare werk: ik had tenslotte al een vloer, maar ja, ten tijde van de aanbouw aan ons huis werd er een vloerverwarming aangebracht en moest er een deel van de vloer gesloopt worden, dus moest ik dat vandaag eerst wel even repareren met een aantal planken. Daarna kon ik het vlak maken met een aantal spaanplaten. Morgen maar weer verder met de plinten en de muren.





25 december - Kerstenquete
Vorig jaar deden we met de schoonfamilie een enquete om te zien of die redelijk normaal was. Dit jaar ook eens gedaan met mijn familie. Die blijkt toch wat abnormaal, of het moet aan de enquete liggen (of misschien is mijn statistiek niet zo goed...). Zie het artikel (uit de Sp!ts van 6 december) en de pdf met de uitslag: van smokey eyes hadden we nog nooit gehoord en we vonden dat de vrouwen zich niet te druk moesten maken qua make up, maar als er dan toch uitgepakt wordt: doe dan maar een sexy outfit (wij scoorden 100%: dat kan in die oorspronkelijke enquete toch ook niet kloppen?). Tja en onze vrouwen balen niet als er geen complimentje wordt gegeven: zijn ze blijkbaar wel gewend... En dat je een goed gevoel overhoudt aan de kerst als je veel tijd met je familie hebt doorgebracht: lijkt me een beetje een dooddoener (maar vreemd dus dat 60% volgens de oorspronkelijke enquete er geen goed gevoel aan overhoudt?...)







24 december - Kerstavondmaal
Wat we de rest van de kerstdagen eten weten we nog niet. Vanavond hebben we in ieder geval lekker uitgepakt met het volgende driegangenmenu:
Een garnalencocktail met Hollandse garnalen, peterselie, bieslook, grapefruit en een sausje op basis van creme fraiche, ketchup, worchester saus en gembersiroop.
Wildzwijnsteak met een saus van rode wijn, bouillon, gepelde tomaten, rozemarijn, tijm en kruidkoek, gekarameliseerde witlof, geblust met sinaasappelsap en rozemarijn rösti.
Een chocoladecake gevuld met warme chocolade saus (Oke, die kwam dus gewoon van de Plus: lekker makkelijk even in de magnetron plaatsen om de chocoladesaus warm te maken...)





21 december - Soft close scharnieren
Ik heb de laatste tijd wat met hang en sluitwerk... In de badkamer hebben we enkele kastjes en spiegelkastjes en die sloten "soft" doordat ze worden afgeremd door die opzetstukjes, die je in het linker plaatje ziet. Deze zijn van plastic en na 2 jaar begon de vermoeiing toe te slaan: er braken stukjes af en de opzetstukjes tuimelden uit de scharnieren. Bij de Baderie hadden we gevraagd of ze nieuwe wilden bestellen bij Banubad, want daar kun je als prive persoon niet terecht. Blijkbaar wel een goed merk dat Banubad, want vandaag, 4 dagen later kregen we een envelop met scharnieren waar de demping in geintegreerd is (zie de scharnieren met de witte onderkant in het rechtse plaatje). Geen uitstekende pieletje meer dus, maar de scharnieren moesten wel vervangen worden. Volgens Banubad is dit ..."in principe door iedereen, die een beetje handig is makkelijk zelf te vervangen"... Nou dat is natuurlijk een uitdaging. Nou ja, niet echt: in een half uurtje heb ik de 8 scharnieren vervangen. Ben ik blijkbaar toch wel een beetje handig...





18 december - Zeebaarsje
Je wilt niet weten wat zo'n zeebaarsje kost als je dit in bijvoorbeeld een Italiaans restaurant bestelt. Heerlijk dan als je een Pa hebt die die visjes vangt en ook eventjes ontschubt en van ingewanden ontdoet. Het enige wat je dan nog moet doen is de vis insnijden en insmeren met een mengsel van knoflook, koriander, citroen, spaanse peper, komijn en olijfolie. Met wat schijfjes aardappel, olijven en tomaatjes op een bakblik in de oven en klaar ben je. (Nou ja, dat laat je natuurlijk door je prive chefkok doen...).





18 december - Klussen klussen klussen
Na de vakantie had ik niet zo'n zin, of wilde ik werken aan fotoboeken en kalenders of een nieuwe NAS of iPad, of waren we telkens weg voor bezoekjes aan vrienden en familie, maar nu had ik geen smoezen meer, dus verder met het stucwerk. Op een klein stukje na heb ik de muren die gestuct moesten worden ingesmeerd. Donderdag of vrijdag maar weer verder. Dit jaar gaat waarschijnlijk niet lukken, maar met de kerst heb ik ook nog wat dagen...





16 december - Wat eten we vandaag
Tortillas met sla. Niet erg spannend wellicht, maar wij maakten de tortillas altijd door ze te vullen en dan in de oven te schuiven om af te bakken. Nu werden ze gevuld (vegetarisch: ui, knoflook, tomaat, groene peper en mais, met komijn, creme frache, kaas en een beetje bouillonpoeder) en moest ik ze bakken in een pan met een beetje olie. Ze werden bruiner dan ik had gedacht en smaakten erg goed... lekker met een beetje sla met citroen-olifolie...





12 december - Kerstboom
Op speciaal verzoek van Margreet hierbij de opgetuigde kerstboom.





09 december - Verlof...
Tja, vandaag verlof. Maar het leek vandaag eerder een henkies repairshopdagje. Nadat ik eerst twee ladingen wasgoed had opgevouwen moest er een deurklink vastgezet worden en kon ik meteen door met de toiletpot. Het deksel was langzaam aan het verschuiven en zat er nu wat los op. Maar ik heb nooit gezien hoe ze dat er op hebben gezet, dus hoe moest ik die nu repareren? Gelukkig schiet Internet ons dan te hulp: gewoon even het filmpje bekijken van Villeroy en Boch over de softclosing hinge... Tja en toen moest er nog even een kerstboompje gehaald worden. Elk jaar denk ik weer "doe er maar een met kluit, die zet je tenminste ook zo neer". Maar ja dan zie je die prijzen en dat zijn dat toch wel weer heel wat guldens... Dus maar een zonder kluit en even klussen in de schuur om de onderkant op maat te zagen om hem in de bak te kunnen zetten. Ik maak het mezelf ook wel weer moeilijk...





05 december - Zie de maan schijnt...
Hij is wat bleekjes zo achter de wolken, maar schijnt in ieder geval door de bomen...





27 november - Mais
We waren de maiskolven vergeten te oogsten voor we op vakantie gingen. Leuk om in november ook nog wat eigen tuin te kunnen oogsten, ook al waren ze niet meer zo heel erg knapperig.





12 november - Brazilie
Weer terug uit Brazilie! We hebben rondgereisd langs Rio de Janeiro, De Pantanal, Curitiba, Foz do Iguacu en van Salvador naar Recife gereden. Dit keer waren de vluchten, hotels en autos (Pantanal en langs de kust van Salvador tot Recife) al van tevoren geregeld. Lekker genoten van het weer (alhoewel het nog atypisch vaak geregend heeft, maar daar hadden we redelijk weinig last van telkens), eten en drinken, vriendelijke mensen (die veelal geen Engels spraken...) natuur en steden. Zie ook de fotos onder Verhalen en foto's.





08 oktober - Appeltjes
De appels begonnen nu toch echt van de boom te vallen, dus tijd om de rest er maar vanaf te halen. Dit was ongeveer 10 kilo en we hebben het idee dat dit ongeveer de helft was. Niet slecht dus voor een boompje van 3 jaar oud. Nu aan de gang om ze te verwerken in de appelsap, appelmoes of in plakken in te vriezen voor een appeltaartje. Een paar eten we natuurlijk nog gewoon op...





02 oktober - Cake
Appelcake met appels uit eigen tuin...





02 oktober - Beestenboel
Ik dacht dat egels alleen 's nachts actief waren. Deze liep om half twaalf overdag nog in de tuin rond.





01 oktober - Wat eten we vanavond
Omdat Willy op bezoek is diverse tapas. Gefrituurde garnalenkoteletjes, gegrilde paprikaslade, tortilla, lams- en varkensspiesjes en - buiten beeld - nog wat dolmades uit de vriezer. Lekker met een wit wijntje...





24 september - Spiders
Mooi gezicht twee van die gigantische spinnewebben op ons terras. Jammer voor hen, want na dit plaatje te hebben geschoten moest Cristel wat druiven plukken en toen hingen ze toch wel erg in de weg...





18 september - klussen klussen klussen
Ben wel flink bezig geweest sinds de laatste foto's maar daar zie je niet zoveel van terug: de overgebleven schakelaar en enkele stopcontacten verwijderd, waardoor da laatste pvc buis in de muur aangebracht kon worden, enkele wandcontactdozen en een schakelaar geplaatst in de overige pvc buizen en inmiddels enkele tientallen kilo's stucmortel op twee muren gesmeerd om het alvast uit te vlakken voor er knauf op gesmeerd kan worden. To be continued...





17 september - Trouwdag
Vandaag zijn we 12 jaar getrouwd. Dan ga je zeker uit eten of zo? Soms doen we dat wel, we zijn al eens wezen eten in het restaurant van de trouwpartij, 2 jaar terug zaten we in een Raststatte op de terugweg van de vakantie, net zoals vorig jaar toen we op de terugweg vanaf Australie in Singapore op het vliegveld Laksa aten. Dit jaar zijn we lekker thuis gebleven. Koken kunnen we zelf ook wel, dus dat leverde dit jaar krabcupjes, tonijn-mais koekjes, tomaten met knoflook uit de oven en granaatappelpitjes met yoghurt op. Prima met een lekker glaasje wijn erbij!





17 september - Druiven uit eigen tuin
Na de aalbessen, kruisbessen, bramen, appels en amandelen kunnen we nu de druiven oogsten. Niet slecht voor een struikje dat we vorig jaar hebben geplaatst om nu al vol te hangen met druivenranken. De druiven zijn nog wat aan de kleine kant, maar smaken prima. Leuk toch al die spullen uit eigen tuin. Benieuwd of we dit jaar ook nog wat maiskolven kunnen oogsten...





10 september - Wat eten we vanavond
Walnoten soufflee en ambachtelijke dolmadakia.





07 september - Elstars
In onze appelboom hangen Elstars en Golden Delicious. Ik dacht dat ik Elstar appels niet bijzonder vond, maar degenen, die we zo uit de boom plukken en eten, zijn heerlijk knapperig en fris zoet-zuur. Wat je normaal in de winkel koopt zal wel vroeg geplukt zijn om ze zo lang mogelijk te kunnen bewaren, maar dat proef je dan blijkbaar wel. Zelfs zo erg dat ik ze in de winkel nooit koop. Kun je nagaan hoe moderne productieketens het eten in feite verknoeien...





04 september - Wat eten we vanavond
Een tarte tatin van kerstomaatjes, haloumi in wijnblad en (buiten beeld) een Thaise salade met wortel, rettich, spinazie en garnalen. Smullen...





26 augustus - Weekje Duitsland
Wat een mazzelaars! We hadden de laatste volle week van augustus achter de hand gehouden om met de cabrio door Duitsland te rijden over enkele mooie routes, zoals de Alleenstrase en de Romantische strasse. Mocht het slecht weer zijn dan zouden we een last minute boeken. Dat was niet nodig want het weerbericht gaf 1 1/2 week van tevoren al aan dat het in de buurt van Munchen rond de 30 graden zou zijn met een kans op een onweersbui op woensdag en mogelijk koeler weer vanaf het laatste weekend. Nou dat is dan ook precies zo uitgekomen. Weliswaar moesten we zondag wel een flink stuk rijden om onder een onweersbui vandaan te komen vanaf Keulen tot vlak bij Munchen, maar daarna was het ook ontgelooflijk lekker weer. Nog nooit op zoveel terrasjes gezeten met van die lekkere halve liters weizenbier... De onweersbui van woensdagavond hebben we opgevangen door een hotelkamer in Schongau te nemen, verder hebben we alleen gekampeerd. De tent moest weliswaar wel zeiknat mee op zaterdagochtend, maar ja als je alleen de laatste nacht in de regen staat vanwege een onweersbui mag je niet klagen. Een geslaagde korte vakantie dus waarbij we genoten hebben van het mooie weer de leuke steden en de vele terrasjes.





17 augustus - Wat eten we vanavond
Nou, gewoon een salade met rucola, avocado, kerstomaatjes, kidneybonen en geraspte kaas. Lekker met wat tortilla chips.





15 augustus - Wat is het toetje
Een lekker toetje met allerlei spullen uit eigen tuin: golden delicious en walnoten. Hier hebben we appel uit de oven, gevuld met walnotentoffee, mee gemaakt. Binnenkort komen er vast meer plaatjes met appels voorbij aangezien ze nu rijp beginnen te worden. Voorlopig hoeven we in ieder geval even geen appels meer te kopen bij de plus markt...





15 augustus - Wat eten we vanavond
Spaghetti met chorizo, garnalen, gedroogde tomaat, venkel en (rode en groene) basilicum.





14 augustus - Wat eten we vanavond
Amerikaans: Ceasar salad, roombiscuits en crabcakes.





14 augustus - Klussen klussen klussen
Ook nauwelijks te zien, maar dit weekend toch maar 6 inbouwwandcontactdozen in de muur weten te plaatsen en af te smeren met stucmortel. Ook meters loze pvc leiding weten te verwijderen en alvast op te vullen. Eerst maar weer eens wat pakken mortel halen...





11 augustus - Wat eten we vandaag
Kaaskletskoppen met gegrilde courgette, rucola, kerstomaatjes, olijven en pesto...





07 augustus - Klussen klussen klussen
Niet echt te zien, maar er zijn toch al ettelijke kilo's grote gaten vuller en mortel in de muren gesmeerd om twee pvc buizen weg te werken en een groot aantal gaten en voegen te vullen. Voorlopig maar even doorgaan om de muren klaar te maken voor het eigenlijke stucwerk. Verder moest er vandaag nog een extra stuk pvc buis in de hoek weggewerkt worden waar de draad vanaf de thermostaat in de keuken naar zolder doorheen moest lopen. Dat hing al lange tijd los maar moest nu toch echt door een buisje gaan lopen. Kost altijd meer tijd dan je denkt...





31 juli - Wat eten we vanavond
Ik had voor mijn verjaardag een kookboek gekregen van mijn zus: Jamie's reizen. Hieruit een voorgerechtje: gebakken salami. Aangevuld met enkele recepten uit de Delicious: Gekarameliseerde venkel en paprika met pijnboompitten en rozijnen en polentakroketjes. Van de zelf gemaakte pruimengelei/bramengelei met munt en kwark heb ik geen foto, want ja, te gewoontjes...





24 juli - Klussen klussen klussen
Niet zo veel verschil te zien, maar het kostte toch wel weer wat tijd: een aantal pvc buizen gebogen en in de sleuven gehangen, daarna een plank op de muur gezet om 1 van de buizen vast te zetten en de sleuf deels met muurvuller vast te zetten. Onderwijl flikkerde ik natuurlijk van de ladder, waar ik de komende weken nog wel plezier van zal hebben: een enorme bloeduitstorting op mijn achterwerk en een stijve rug. Enfin toch nog maar her en der wat gatenvuller in de muren gestopt en alvast 2 kilo metselspecie aangebracht op de muur links om de boel een beetje te egaliseren voor er stuc op gaat. Voorlopig ben ik dus nog wel even bezig...





23 juli - Wat is het toetje?
Kruisbessen - slagroomvla met vlierbessenlikeur...





17 juli - Thaise zeebaars
Pa was zo vriendelijk geweest om een mooie hele, vers gevangen zeebaars mee te nemen voor mijn verjaardag. Cristel heeft hem vervolgens op Thaise wijze (met gember, lenteui, chilisaus, vissaus) in de oven bereid.





15 juli - Appelboom
Het had donderdag zo hard geregend in Gouda (en elders) dat zich een complete vijver had gevormd. De appelboom, die toch al iets scheef stond vanwege de volle vracht aan appels, was daardoor helemaal omgevallen. Met een extra paal hebben we hem vastgezet en voor de zekerheid hebben we er ook nog even een balk tegen aan laten staan om hem overeind te houden. Bovendien had ik die leuke Vlaamse Gaai al eens een halve appel zien opeten, dus heb ik ook nog even een staketsel gebouwd om er een net overheen te gooien om de appeloogst veilig te stellen.





09 juli - Cabrioweekend Vaals
Ria, een ex collega van Cristel, werd 60 en nodigde ons uit om dat met haar te vieren. In Vaals. Dus maakten we er een cabrioweekend van en boekte Cristel ons in het duurste hotel, Kasteel Bloemendal... Leuk feestje gehad (de Steinetzki blaasband had van ons echter niet gehoeven...) en een goed verblijf gehad in het hotel. Op weg naar Vaals, via Baarle Nassau en kleinere Belgische wegen was het nog geen weer om met de kap open te rijden, maar tegen het eind van de middag werd het weer beter en konden we in ieder geval Vaals binnen rijden met een open cabrio. Na het ontbijt in het hotel en een wandeling door de beeldentuin reden we via slingerende weggetjes door Zuid-Limburg, langs de Maas en weer deels Belgie naar Thorn, onderweg genietend van het mooie weer. Hoewel we jaren in Sittard hadden gewoond en nog altijd eens naar Thorn, het witte stadje, hadden willen gaan was het er nooit van gekomen. Nu zelfs de koningin er dit jaar al eens langs was gegaan, moesten ook wij er maar eens aan geloven. Al met al (al weer) een geslaagd cabrioweekendje!





08 juli - Wat eten we vanavond
Van de verjaardag bleef nog een courgette over en er lag nog wat peccorino. Dat wordt dan een mooie pasta, samen met de gekregen kruiden en groenten: verse tomaatjes en een pepertje en groene en rode basilicum en nog wat tijm. Gebakken in de rozemarijnolie een heerlijk en kleurrijk maaltje. Smullen...





08 juli - Klussen klussen klussen
Het werd weer eens tijd: de laatste echte klusdag was al van eind mei. We zijn weliswaar nog even naar Rhodos geweest en ik heb mijn verjaardag gevierd, maar de reden waarom het vooral bleef liggen was het feit dat ik opzag tegen het volgende klusje: het trekken van sleuven in de muren voor de electriciteitsbuizen (en de troep die dat met zich meebrengt). Nou een troep was het wel: ondanks dat ik een stofzuiger aan de gehuurde muursleuvenzaag had hangen kwam er toch het nodige naar beneden. Even dacht ik de (oude) stofzuiger om zeep te hebben geholpen, maar gelukkig was ie alleen maar te warm geworden (af en toe zo'n zak eens omruilen Henk Jan!). Het eigenlijk werk van het maken van de sleuven was achteraf helemaal niet zo veel werk, dat was in 2 uurtjes gepiept. Maar ja, dat stof: boven had de badkamerdeur open gestaan, zodat we even over alle meubels een doek konden halen om dat rode spul er van af te halen. Enfin nou moeten die buizen er dus in: volgende week vrijdag maar weer verder?





02 juli - Verjaardagkado's
Ik had geen kadowensen want ik heb eigenlijk alles al. Maar men kwam toch met veel originele kado's aanzetten, waaronder een T-shirt, koek en Madeira van Madeira, een fries kookboek, een geinige theepot, een stripboek en een grote verzameling tuinkruidenplantjes (een peper plant, Marokkaanse munt, rode en groene basilicum), zie het plaatje hieronder. Liefste kado was natuurlijk de tekening van Jade, zie ook hieronder. Mijn moeder kwam tenslotte met een geinige vlinder, die gaat fladderen en rond gaat draaien als de zon er op schijnt, zie het filmpje hieronder (of bekijk de originele mov film).









29 juni - Jarig
Tja en als je jarig bent dan mag je meestal zeggen wat je wilt eten. In dit geval moest ik het wel zelf zeggen, want ik ben alleen thuis omdat Cristel in Parijs zit. En omdat we vrijdag al pannenkoeken gaan eten met het Centrum dacht ik aan Thaise stir fried prawn with curry powder. Erg lekker en erg makkelijk...





25 juni - Zwarte bessen
En na de aalbessen en de kruisbessen zijn de zwarte bessen nu ook rijp om geplukt te worden. Het zijn er niet zoveel, dus zijn ze schoongemaakt en in de vriezer gelegd. Wordt waarschijnlijk een lekkere clafoutis met rood fruit en zwarte bessen...





25 juni - Wat nemen we bij de koffie
Wat dacht je van zelfgemaakte bramencake?





25 juni - Angel Face
Nee dat is niet mijn bijnaam... Het is 1 deel Calvados, 1 deel gin en 1 deel apricot brandy...





19 juni - Na het klussen...
... is het natuurlijk tijd voor een cocktail. Een makkelijke, waarvan ik me afvroeg waarom ik die niet eerder heb gemaakt. Waarschijnlijk omdat ik meestal bruine rum in huis heb en deze met witte rum moest: 1 deel witte rum, 1 deel Cointreau en 1 deel vermouth...





19 juni - Klusje
In de keuken hebben we drie plankjes om spullen op te zetten. Leuke glazen plankjes waar tl balkjes achter zitten om deze te verlichten. Maar die tl balkjes gaan om de haverklap stuk en de electronica erachter is nu van 2 van de 3 ook al helemaal of gedeeltelijk stuk. Die rommel is ook niet los te koop, dus dan maar eens proberen of we het zelf kunnen repareren. Na veel zoekwerk op de site van Conrad hadden we de kleinst mogelijke trafo en 3 ledjes besteld. Vanwege het slechte weer hebben we vandaag maar eens wat in elkaar gesoldeerd. Maar eens afwachten of de boel niet doorbrandt, maar voorlopig hebben we nu dus 3 smaken plankjes: 1 met ledjes (welke?), 1 met tl balkje en 1 die het gewoon niet doet...





18 juni - Wat eten we vanavond
Indiaas. Shahi Korma (kip met yoghurt, noten en Indiase specerijen), gekruide sperziebonen en papadums en rijst. Een foto van het dessert ontbreekt. Dat was Firni (rijstepap van gemalen rijst, met kokosmelk, amandelen, abrikoos en pistache).





18 juni - Cuban
In contrast met het herfstachtige weer buiten, binnen een "warme" cocktail: een Cuban, met limoensap, apricot brandy en cognac.





15 juni - Bessen
De laatste aalbessen heb ik net gered van de merels. Toen kon ik meteen door met de eerste lading kruisbessen.





04 juni - Lindos
Even een dip in het aantal foto's vanwege een korte vakantie naar Rhodos tussen Hemelvaart en Pinksteren. Het was er goed warm begin juni: lekkere temperaturen van 30 graden of meer... Dat kwam dus neer op een aantal wandelingen, nabij Lindos, de boomgaarden van Malonas, door de vlindervallei van Petaloudes en door enkele stadjes en Rhodos Stad uiteraard. Verder hebben we het eiland bekeken met enkele autoritten langs dorpen en gehuchten en kochten we in Siana de beruchte plaatselijk gestookte brandewijn Souma en enkele blikken pijnboomhoning. De overige dagen gingen op aan onbekommerd luieren en lekker eten en drinken. Tja en dan moet je weer naar huis, waar het vandaag (13 juni) dus lekker regent: weet je ook meteen weer dat de vakantie voorbij is... Gelukkig kunnen we nog even nagenieten met de foto's. een selectie is te vinden onder Verhalen en foto's.





30 mei - Aalbessen
het is nog geen juni, dus dat moet wel betekenen dat we dit jaar wat zonneuren gehad hebben, als ik de eerste bak aalbessen al kan plukken dit jaar...





29 mei - Wat eten we vandaag
Pittige kefta met citroenen uit de tajinne, lekker met wat couscous en sla.





28 mei - Wat eten we vanavond
Garnalen. Garnalenkoekjes vooraf en garnalensalade met komkommer, wortel, krokante ui en pinda's als hoofdgerecht.





25 mei - Wat eten we vanavond
Vegetarische rijstflensjes met tofu en champignons. Eens wat anders dan gewoon pannenkoeken...





22 mei - Wandeling
Gisteren was het lekker weer om in de tuin te zitten. Vandaag nog net goed genoeg voor een wandeling door Gouda. Huisjes bekijken en bloemetjes en beestjes, zoals deze piepkleine meerkoetjes.





19 mei - Wat eten we vanavond
Gefrituurde mie met gewokte tofoe, wortel, bosui en peultjes.





17 mei - Wat eten we vanavond
Tortilla met paprika, aardappel, ei, ui, knoflook en geitenkaas.





16 mei - Wat eten we vanavond
Een frisse salade van sinaasappel, rode ui, olijven en peterselie met een broodje er bij.





15 mei - Wat eten we vanavond
Tapas: avocado-tonijn cupjes, scrambled egg met groene asperges en vers gedopte tuinbonen met Chorizo en serrano ham. Eet smakelijk!





15 mei - Paradise
Nee, niet denken dat ik daar ben als ik alcohol drink, maar het is gewoon de naam van de coktail: 1 deel Apricot brandy, 2 delen gin (jenever...) en 1 deel sinaasappelsap.





15 mei - Nieuw boompje
Vlak naast de keuken hebben al twee boompjes het loodje gelegd. Nu maar eens met een Ginkgo Biloba proberen. Als ie t doet kan ie wel 8 m hoog worden...





15 mei - Klussen klussen klussen
Ik dacht vandaag eens even niet in een stofbende te hoeven werken, maar helaas: we besloten dat het het beste zou zijn om een centraaldoos te plaatsen, die gevoed zou worden vanuit de hal. Maar om daar een pvc buis tot aan de laatste lamp in de hal aan te kunnen sluiten moest ik toch alvast een deel van het schrootjesplafond eraf slopen. Tja, en dan weet je dus al dat er weer een zootje stof vanachter het plafond vandaan gaat komen... Gelukkig hoefde ik slechts een paar schroten weg te halen om de laatste doos te vinden: ik had al half verwacht het hele plafond in de hal te moeten slopen. In het plaatje zie je dus nog niet echt veel verschil met de laatste keer: er zijn enkele dekplanken van de kozijnen af en er lopen nu enkele raggels waar straks de plafondplaten aan kunnen komen te hangen. Nou ja, in ieder geval weer een klein beetje opgeschoten. Helaas zal ik er een volgende keer toch aan moeten geloven: er moeten enkele sleuven gemaakt worden om electriciteitsbuizen in de muren weg te kunnen werken... (over stofbende gesproken...)





14 mei - Wat eten we vanavond
Ter voorbereiding aan vakantie op Rhodos alvast zelf wat Griekse hapjes gemaakt: tzatziki, courgettepasteitjes en "Griekse" zeebaars in tomatensaus.





07 mei - Cabrioweekend
Wat een heerlijk weekend voor een cabriotocht! We hadden al eerder gepland er met de auto op uit te gaan, maar dat kwam ofwel niet zo goed uit qua tijd ofwel qua weer, maar dit weekend kwam alles samen: ik had 5 en 6 mei al vrij en Cristel nam 6 mei ook vrij, opdat we er met de cabrio op uit konden. We reden vanaf Gouda in zuidelijke richting, namen bij Bergambacht de pont over de Lek, reden over de Lekdijk en kwamen via Lexmond, Leerdam en Hellouw bij Herwijnen bij de pont over de Waal terecht om bij Slot Loevestein te stoppen. Hier bekeken we het slot en namen we een broodje en een drankje. We reden via kleine wegen naar Den Bosch, waar we een hotelkamer hadden geboekt. Met dit weer betekende dat daarna natuurlijk: een paar biertjes op het terras, lekker asperges eten bij een leuk restaurantje en nog wat drinken op weer een ander terras... Helaas was restaurant Het Genot (voorheen El Pequeno) gesloten. Naar dit zuid-Amerikaans restaurant wilde ik al langer een keer toe omdat ze sprinkhanen, meelwormen en krokodil op de kaart hadden staan. Zaterdagochtend aten we daarom maar een bagel bij "Bagel & Juice" dat nu op deze locatie gevestigd is. Na uitchecken hebben we nog wat geshopt in de stad. Het bezoek aan Den Bosch werd uiteraard afgesloten met een koffie met een Bossche Bol in de lunchroom van bakker Jan de Groot, waar de enige echte Bossche bollen vandaan komen. Daarna reden we via kleine wegen naar Willy in Hengelo vanwege moederdag. Met temperaturen, die opliepen tot 29 graden echt lekker om die kap open te kunnen gooien...





30 april - Dagboek van een prei (Dag 327, laatste dag)
Lief dagboek. Vandaag moet ik afscheid van je nemen. Vanochtend hoorde ik de tuineigenaren al over me praten: " ha, dat preitje ziet er lekker uit, vandaag gaan we er iets lekkers mee maken". Ik hoopte dat ik het verkeerd had verstaan en dat ze bedoelden "gaan we hem lekker verwennen". Maar nee, er werden foto's van me gemaakt en daarna begonnen ze met een schepje te graven en werd ik aan mijn oren uit de grond getrokken. Wat voelde ik me naakt! Ik werd op het aanrecht gelegd en weer volgde een fotoshoot. Beschamend toch om me in m'n blote worteltjes op de gevoelige plaat vast te leggen? Daarna werd er een enorm mes gepakt en begonnen ze me te ontdoen van m'n loof en wortels en werd ik in kleine stukjes gehakt. Ik kreeg gezelschap van een eitje (dat ruw werd gekraakt en geklutst), enkele lepels kookroom, geraspte kaas en een snufje zout en cayennepeper. We werden in een bakje met bladerdeeg gegoten en toen werden we een hete oven in geduwd! Na 20 minuten volgde een laatste fotoshoot en toen werden we in stukjes gesneden en een spijsverteringskanaal in geduwd. Wat is het donker hier zeg! Tja, ik heb zo'n idee dat dit mijn laatste entry in het dagboek is dus bij deze: vaarwel. (Noot van de redacteur: binnen kort in de betere boekhandel te verkrijgen: DAGBOEK VAN EEN PREI - Opkomst en ondergang van een praatgraag preitje).





30 april - Wat eten we vanavond
Naast het bovengenoemde prei-kaas taartje een salade van rucola, knoflook, kalkoen en gebakken rauwe ham.





30 april - Koninginnedag
Redelijk goed weer vandaag, dus een beetje in de tuin gewerkt: de klimop gesnoeid, de aarbeien van onkruid ontdaan en het gras gemaaid. Daarna nog even genoten van het zonnetje met een paar toastjes en coronaatjes, terwijl buurvrouw Truus langs kwam voor de gezelligheid.





29 april - Wat eten we vandaag
Cristel kwam weer langs die agrarier in Drente waar ze lekker verse asperges, krieltjes en aardbeien verkopen, dus dat combineerde mooi met die moot zalm, die we vorige week al bij de plusmarkt uit de aanbieding hadden gehaald. Leve het aspergeseizoen!





29 april - Koninginnenach
Tja ik kan er toch ook niets aan doen dat de Plusmarkt die oranje tompoezen verkoopt per pakje van 5 en de tweede doos dan gratis weggeeft? Even flink dooreten, dan zijn die 10 tompoezen ook weer op...





28 april - Kliekjes...
De laatste tijd schrijf ik steeds "kliekjes" op voor het eind van de week, omdat ik dan meestal niet meer weet wat ik moet verzinnen en ook blijft er vaak wel het een en ander over aan etenswaar. Stiekem hoop ik dat er niets over blijft, zodat ik dan gewoon een frietje en snacks kan doen, maar helaas ook vandaag was het weer zover: er bleven nog genoeg gezonde dingen over om een salade mee te maken: een paar kerstomaatjes, 1/3e komkommer, wat bosuitjes, peterselie en een halve paprika. Met wat in stukjes gehakte peccorino een prima "Griekse" salade. Nou volgende week dan maar weer eens proberen...





25 april - Klussen klussen klussen
Ondanks het mooie paasweer toch nog wat klusjes uitgevoerd. Een nieuw slot op de poort, de auto's ontdaan van die laag stuifmeel, gewassen en - vooruit - ook maar eens een keer in de wax gezet, en nog een paar plantjes in potten gezet.





23 april - Mooi Paasweer
Vandaag hadden we bezoek van Ome Bert en Tante Jacqueline en mijn ouders. Hadden we vorig jaar afgesproken. Hoe kun je het uitmikken? Zulk schandalig lekker weer, daar kunnen we nog wel wat meer van gebruiken. Zeker als je dan even met een Kir Royale in de hangmat mag uitpuffen...





20 april - Achtertuin
Nu met de verlichting aan...





17 april - Cocktail
Lekker na het klussen in de tuin: een Katinka (3 delen wodka, 2 delen Apricot Brandy, 1 deel citroensap, ijsgruis en enkele muntbladeren)...





16 april - Wat eten we vanavond
Aziatisch: Vietnamese prawn spring rolls en Thaise grilled beef salad.





10 april - Klussen klussen klussen
Vandaag in de tuin gewerkt aan het vervangen van de tuinverlichting. De bestaande spotjes deden het niet meer: elke keer dat we de schakelaar omhaalden floepte de aardlekschakelaar om. Vandaag bleek ook wel deels waarom: de hal0geenlampjes waren compleet doorgerot van onderen. Daarom hadden we de Iris cheques van het werk maar eens omgeruild voor een paar lampen op paaltjes, lekker hoog en droog boven de grond. Zoals je op het plaatje kunt zien staat de eerste achter in de tuin (let ook op het gras: drie weken geleden kalk, kunstmest en graszaad gestrooid...!). De tweede gaf toch nog wat problemen met de aardlekschakelaar. Volgende week maar eens zien hoe/of we dat op kunnen lossen.





10 april - Bermudiana Rose
Na het klussen in de tuin uiteraard weer tijd voor een cocktail: een Bermudiana Rose. 1 deel Apricot Brandy, 1 deel citroensap, 2 delen gin en 1 deel grenadine.





09 april - Klussen klussen klussen?
In dit geval een klusje voor zwager Patrick. Hij kwam even langs bij bandenspecialist Manuel-De Baas om de winterbanden om te ruilen voor de zomerbanden...





03 april - Klussen klussen klussen
Vandaag een radiator verwijderd en bijna alle tegeltjes. Zo langzamerhand moeten we maar eens gaan bekijken hoe we de zaak weer gaan opbouwen: stucen, nieuwe vloer, plafond, kasten, een aanrechtblad... ik ben nog wel even bezig...





02 april - Wat eten we vanavond
Vanwege het lekkere weer een salade met kalkoen, gegrilde mango, radijs, walnoten en sla. Vooraf buiten nog wat garnalen in knoflookolie gegeten bij het vuur van de Mexiaanse vuurpot. Als dessert had ik nog even citroensorbet gemaakt met behulp van de ijsmachine.





02 april - Cabrioweer
Sinds de aankoop vorig jaar oktober nauwelijks samen gereden met de cabrio, met de kap open. Vandaag dus maar eens samen naar de Gamma gereden en via een omweg terug naar huis. Toch wel lekker rijden: je hebt nauwelijks het idee dat je in een auto zit. Ik moet trouwens wel oppassen dan, want normaal geef ik altijd commentaar op trage fietsers of ander volk, maar ja, die kunnen je gewoon horen...





30 maart - Kliekjes
Vandaag had ik "kliekjes" opgeschreven voor het avondeten. Er ligt meestal nog wel wat in de vriezer, maar ik had nu ok nog wat andijvie, een stukje halloumi kaas en een halve rode ui over van de afgelopen dagen. Niets makkelijker dan de kaas en de ui in stukjes/ringen te snijden en er een dressing van olie en balsamico azijn over te doen. Makkelijk, voedzaam en het ziet er nog feestelijk uit ook!





26 maart - Wat eten we vandaag
Italiaanse salade met pasta, kerstomaatjes, mozzarella, ui, pijnboompitjes, dille en basilicum. Als toetje laagjes abrikoos, amarettini en kwark/mascarpone/slagroom met een paar druppels limoncello om het af te maken.





26 maart - Claridge
Hadden we wel weer verdiend toen we per ongeluk naar de Gamma gingen op het tijdstip dat het 10% gratis was bij vertoon van je Gamma pas... (Het leek wel gratis, zo druk op zaterdagmiddag!). 1 deel Apricot Brandy, 2 delen gin, 2 delen vermouth en 1 deel Cointreau...





25 maart - Faulty Towers - The dining experience
Nee, niet fout gespeld, maar Faulty Towers in de stadsschouwburg in Gouda: een 3 gangen diner in de kleine zaal van de schouwburg, gelijktijdig met een interactieve show van 3 Australische imitatoren van Basil, Sybil en Manuel uit de serie Fawlty Towers. Weer eens wat anders, dineren in de schouwburg: goed verzorgd, het eten was best goed en onderwijl werd je vermaakt door de show. Aangekondigd als de 13e aflevering van de serie. Dat was het niet echt, want er waren duidelijk herkenbare elementen uit de serie waar te nemen: van The Germans, Basil the rat en die aflevering waarin Basil aan Manuel vroeg om een gokje te wagen op een paard en Sybil (the dragon lady) er niks van mocht weten. Nou dat loopt natuurlijk helemaal mis. Wat ook mis liep was het feit dat Basil de tafels indeelde en iedereen bij de achternaam noemde om plaats te nemen aan een bepaalde tafel. Tja, toen moest de familie Manuel natuurlijk ook op komen dagen: Basil: "Manuel?, is this a joke?", ik: "No, but Manuel is my family name, and I don't come from Barcelona!", Basil: "Thank god for that..."!





20 maart - Wat eten we vanavond
He, geen klussen, klussen, klussen vandaag? Nee, met het mooie weer hebben we wat onderhoudswerk in de tuin gepleegd; dat leverde geen leuke foto's op. Vanavond aten we paprika-olijven flensjes met geitenkaas en basilicum en daarna tiramisu de la casa (een makkelijke interpretatie van tiramisu van Cristel...).





15 maart - Wat eten we vanavond
Omdat ik alleen was iets supermakkelijks: pasta met asperges en room. Een bakje van die groene aspergepuntjes van de markt even in stukjes snijden en wokken en wat room toevoegen, pasta koken en toevoegen en wat peccorino raspen en als laatste erover strooien en klaar ben je...





13 maart - Wat eten we vanavond
Garnalancocktail vooraf (Hollandse garnalen, paprika, avocado met een sausje met creme fraiche, gembersiroop, tabasco en whisky) en witlofsalade met een hazelnotensoufflé.





13 maart - Mojito
En na het klussen natuurlijk weer tijd voor een cocktail. Omdat het wat laat werd een wel heel erg makkelijke: Mojito kant en klaar uit de fles. Lekker!





13 maart - Klussen klussen klussen
De wasmachine en de droger gingen aaan de kant, zodat ik ook de laatste muur kaal kon maken. Nu resten er nog enkele moeilijke hoekjes.





12 maart - Wat eten we vanavond
Gisteren hebben we lekker makkelijk gegeten bij Mexicaans restaurant Xochimilco,, maar vandaag hadden we genoeg inpiratie om lekker thuis aan te knoeien: tomaten-kaastaartjes (filodeeg gevuld met roomkaas, basilicum en tomaat), tonijn koekjes (gebakken koekjes van aardappelpuree, tonijn en mais) en bramen clafoutis na. Het is even wat werk maar minstens zo lekker als uit eten.





06 maart - Na het klussen
... hebben we wel weer een cocktail verdiend. Een Block and Fall dit keer: sinaasappellikeur, Apricot brandy, calvados en anijslikeur.





6 maart - Klussen klussen klussen
Verder met de muur rechts van de wasmachine (of links als je er voor staat). Het schoot weliswaar op, maar het aantal vuilniszakken tegels, puin en gruis loopt nu wel wat op vrees ik: ik hoef niet zo bang te zijn dat inbrekers via de linkerkant over de poort klimmen want die breken hun poten over die stapels zakken...





01 maart - Wat eten we vanavond
Eigenlijk had ik boerenkool stamppot met rookworst bedacht, maar de Plusmarkt had geen verse boerenkool. Ze hadden wel gesneden groene kool, dus werd het een soort "east meets west": geroerbakte spekreepjes en groene kool met Thaise curry pasta. De aardappelblokjes heb ik eerst gekookt op het laatst nog even kort meegebakken. De rookworst er bovenop maakte het pas echt af.





27 februari - Tweeverdieners
Vorig jaar (29 sept 2010) had ik een stukje uit de krant geplaatst over het feit dat de vrouw meestal de vakantie bepaalde en dat de man dat betaalde. Volgens dit stukje uit de Intermediair (van 28 januari 2011) neemt het aantal tweeverdieners toe en verdient bij jonge stellen in 43% van de gevallen de vrouw het meest. Als beide stukjes kloppen betekent dat dus dat mannen grote sullen zijn: ook al verdienen de vrouwen steeds vaker het meest, het is toch de man die voor die vakantie moet betalen...





25 februari - Wat eten we vanavond
Snoekbaars uit de oven in een saus van gefruite uienringen, knoflook, kerrie, creme fraiche en geraspte kaas, met frietjes en sla. Als toetje ananas met yoghurt met een beetje zure room en basterdsuiker.





25 februari - Klussen klussen klussen
Vandaag een vrije middag om verder te werken aan de bijkeuken. Gelukkig was het maar een middag, want na een paar uurtjes heb ik meestal schoon genoeg van die enorme stuifzooi die er vrijkomt bij het afbikken van tegels en cement en krijg ik lamme armen van dat getril. Bovendien waren de vuilniszakken op, maar dat is natuurlijk een smoes... Enfin, deze muur is bijna schoon. Nu volgt nog een moeilijk gedeelte, want de CV en de vloerverwarming zitten nog in de weg. Waarschijnlijk ga ik straks wel eerst verder met de twee overgebleven muurtjes...





21 februari - Smulfrieten
Volgens Aviko zijn dit oma's smulfrieten. Nou als mijn oma dit vroeger op tafel had gezet had ze wat kunnen beleven! Bah wat een vieze glazige aardappelen waren dit. Blijkbaar had die oma van meneer Aviko totaal geen smaak. Ik blief ze in ieder geval nooit meer en daarom staan ze op de website, om mezelf er aan te herinneren die vieze krengen nooit meer te kopen.





20 februari - Sunny Dream
Na het klussen is het uiteraard tijd voor een cocktail. Een Sunny dream dit keer: 2 delen apricot brandy, 1 deel sinaasappellikeur en 4 delen verse sinaasappelsap. Eigenlijk moesten er 6 delen sinaasappelsap in, maar ja, het glas was inmiddels vol...





20 februari - Klussen klussen klussen
Na verjaardagen van Cristel en mijn moeder was het toch weer eens tijd om verder te gaan met klussen. De bijkeuken is aan de beurt. Van Pa heb ik zijn pneumatische boorhamer geleend en vandaag heb ik uitgetest hoeveel rijen tegels en cement ik kan verwijderen in een paar uurtjes. Dat schoot aardig op, maar inmiddels heb ik al 6 vuilniszakken vol, terwijl er qua gewicht ongeveer 2 a 3 in de grijze container passen. Voor de komende weken zit die dus al vol. Nou ja, ik kan er nog wel een paar kwijt naast het huis, dus ga ik de komende weken toch maar aan de slag. Misschien vrijdag maar vrij nemen om echt op te schieten.





29 januari - Veysonnaz
Even een lekker weekje skiën tussendoor in Veysonnaz. Prachtig onbewolkt weer de hele week, afgezien van wat wolkjes op donderdag. Wel wat ijzige pistes omdat er al een tijdje geen sneeuw was gevallen, waar ik altijd wat moeilijk overheen kom. Helaas haalde ik de eindstreep niet door een griep, die op donderdagavond op kwam zetten. Zo zat/lag ik vrijdag lamlendig te wezen op de bank. Boekjes en stripbladen, die ik had meegenomen voor het geval ik een been zou breken, bleven uiteraard liggen, want met hoofdpijn, pijnlijke ogen en algehele lusteloosheid heb je daar dan niet zo'n behoefte aan. Nou ja, kan gebeuren en ook maar goed dat ik het ergste op vrijdag had, want zaterdag moesten we weer terug. Zie verdere foto's onder Verhalen en foto's.





23 januari - Wat eten we vanavond
Tja, dat moest eigenlijk lasagne met ricotta, parmezaanse kaas en peccorino met sla worden. Maar we hadden geen lasagne meer en de sla zijn we domweg vergeten mee te nemen. Dan maar rigatoni als pasta nemen en wat doperwten er doorheen roeren qua groente. Ook erg lekker...





22 januari - Wat eten we vandaag
Soesjes gevuld met chiligroenten en bruschetta's met tomaten uit de oven. Die soesjes waren erg goed gelukt en houden we er in voor een volgende keer: ze kunnen makkelijk gevuld worden met andere groenten of een variatie met vlees.





22 januari - Cocktail
Ik heb vandaag maar eens Apricot Brandy gekocht, want er waren nogal wat cocktails waar dat in moest en die kon ik tot nu nooit maken. Daarom nu maar een Resolute gemaakt: 1 deel Apricot Brandy, 1 deel citroensap en 2 delen gin (jenever...). Lekker hoor.





16 januari - Wat eten we vandaag
Spaghetti met zalm, tomaat en spekjes. En een salade met rucola, avocado en sinaasappel...oh ja met wat overgebleven maiskorrels...





09 januari - Grind opgeruimd
Wat valt hier nu eigenlijk te zien? Inderdaad niet zoveel: die laatste halve big bag met grind, die er al 1 1/2 jaar had gestaan en eigenlijk telkens in de weg stond heb ik maar eens opgeruimd. Ik had er destijds 3 besteld, waar ik het ook met 2 had afgekund.... Hij stond ook al op enkele foto's zoals rechts te zien is toen ik een foto van de net geplante heesters aan de tuinkant had gemaakt, dus het werd wel eens tijd om hem op te ruimen. Een deel van het overgebleven grind heb ik in een aantal puinruimzakken gestopt en de rest is verspreid over het terrein. Kunnen we weer volop gebruik maken van ons parkeerterrein...





08 januari - Dagboek van een prei (dag 203)
Hehe, eindelijk bevrijd van die sneeuwdeken! Mijn preienzusjes bij Margreet in de tuin zullen nu ook wel weer onder de sneeuw vandaan gekomen zijn (de foto boven is van eind december). Ik dacht even dat ik de kleinste van de familie was, maar dat lijkt nog wel mee te vallen. Misschien ook niet zo erg, want dan eten ze me vast nog niet op... Even dacht ik dat dat uberhaupt wel mee zou vallen, omdat ik de tuineigenaren al een tijd niet gezien had, maar vandaag zag ik ze toch nog richting het centrum lopen. Waarschijnlijk te koud geweest, maar vandaag viel dat mee met die 11 graden. Het gaat hier ook altijd van het ene uiterste in het andere...





02 januari - Cocktails
Ik begon het nieuwe jaar niet zo goed. Misselijk, hoofdpijn, lusteloos... Zou het de overmaat drank geweest zijn, of een verkeerde champignon bij het eten? Enfin, vandaag was ik al weer zoveel opgeknapt dat het tijd werd voor een paar cocktailtjes. Maar wees gerust slechts 1 van de twee bevatte alcohol. Welke was dat denk je?